Koulutus- ja kehittämispalvelut | Toimintakertomus 2024
Koulutus- ja kehittämispalvelut
Vuonna 2024:
27 työntekijää
78 yhteistyökumppania
2495 osallistujaa
62 valmennusta ja koulutusta
35 hanketta
Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut 2025
Kuvat Elli Alasaari, Marko Junttila, Karri
Jäntti, Anna Muotka, Ville Rinne
Kuvitukset Meri Nyman
Taitto Reetta Linna, Netta Riponiemi
Paino Lapin yliopistopaino, 2025
Rahoitusrakenne 2024
EU-rahoitus 65 %
OPH / OKM -määrärahat 23 %
Yliopiston sisäiset tehtävät 5 %
Elinkeinotoiminta 7 %
Laaja-alaista aluekehitystyötä
Vuoden 2024 aikana yksikkömme on edistänyt Lapin alueen kehitystä ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia monin eri tavoin. Olemme tukeneet alueen elinkeinoelämää ja yhteisöjä kehittämishankkeilla, joissa on painotettu muun muassa kestävää kehitystä, osaavan työvoiman saatavuutta ja digitalisaatiota. Yritystoiminnan kehittämisessä painotuksina ovat olleet muun muassa myynti- ja markkinointiosaaminen sekä kestävä matkailu. Olemme aktiivisesti edistäneet opettajien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten osaamisen kehittämistä tarjoamalla monipuolista täydennyskoulutusta.
Jatkuvan oppimisen osalta olemme suunnanneet koulutuspalveluita vastaamaan alueen työmarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin. Olemme kehittäneet joustavia oppimisratkaisuja, kuten verkkokursseja ja työelämälähtöisiä täydennyskoulutuksia, jotka tukevat sekä yksilöiden osaamisen kehittämistä että yritysten kasvua. Lisäksi olemme vahvistaneet yhteistyötä alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa, jotta koulutustarjonta vastaisi entistä paremmin Lapin erityisiin tarpeisiin.
Lapin alueen kehittämisen rinnalla selkeänä tavoitteena on ollut laajentaa kansainvälistä toimintaa. Kansainvälinen toiminta tukee yksikkömme strategisia tavoitteita ja tuo Lapille uusia mahdollisuuksia kehitykseen, osaamiseen ja kilpailukykyyn.
Työelämälähtöiset ratkaisut ja innovaatiot ovat vahvistaneet alueen kilpailukykyä ja elinvoimaa. Kaiken kaikkiaan yksikkömme on onnistunut edistämään kestävää aluekehitystä ja elinikäistä oppimista, vahvistaen samalla Lapin elinvoimaisuutta ja osaamispohjaa.
Antti Koski
Koulutus- ja kehitysjohtaja
Opetus, ohjaus ja oppiminen
Järjestämme alueen tarpeisiin vastaavaa laadukasta opetus-, ohjaus- ja kasvatushenkilöstön täydennyskoulutusta sekä kehitämme opetus- ja ohjausalan organisaatioita ja palveluita.
Vuonna 2024 opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutuksessa painottuivat teemoina johtamisen erityiskysymykset, vuorovaikutus moniammatillisessa yhteistyössä, varhaiskasvatuksen arviointi sekä ryhmänhallintamenetelmät. Koulutusta järjestettiin hyvin monimuotoisesti: oli perinteistä lähiopetusta, hybridinä toteutettuja koulutuksia sekä täysin verkkoon rakennettuja koulutuksia. Lisäksi olimme mukana järjestämässä Lapin AVI:n ja Lapin yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan kanssa Lapin aineopetuksen päiviä, jotka keräsivät yliopistolle yhteensä n. 100 osallistujaa. Yhteistyökumppaneitamme vuonna 2024 ovat olleet Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, ItäSuomen yliopisto, Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutti, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto ja Taideyliopisto, Turun yliopisto, Savonlinnan kesäyliopisto, Oulun ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu, Pohjois-Pohjanmaan ja Hämeen ELYkeskukset, Lapin Aluehallintovirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Vuonna 2024 järjestimme 15 opintopisteytettyä koulutusta ja suoritettuja opintopisteitä kertyi lähes 1200!
Jatkossakin tukena Lapin opetus- ja kasvatushenkilöstön osaamisen kehittämisessä
Opetus- ja kasvatusalan täydennyskoulutus on rahoituksen näkökulmasta suurten muutosten edessä. Opetushallitus on rahoittanut lähes 20 vuoden ajan opetustoimen henkilöstön täydennyskoulutusta noin 15 miljoonalla eurolla vuosittain.
Mittavat leikkaukset rahoituksessa alkaen vuodesta 2025 ohjaavat täydennyskoulutuksen toteuttajat sekä opetuksen järjestäjät etsimään uusia ratkaisuja opetus- ja kasvatushenkilöstön osaamisen ylläpitämiseksi. Olemme mukana kehittämässä uusia toimintamalleja, jotta opetus- ja kasvatusalan jatkuva oppiminen olisi Lapissa mahdollista tulevaisuudessakin.
Koulutus- ja kehittämispalvelut koordinoi vuosina 2024–2027 Hämeen ELY:n rahoittamaa Vuorovetohanketta (ESR+). Hankkeessa tartutaan yhdessä Turun yliopiston ja THL:n asiantuntijoiden kanssa isoon osaamis-, muutos- ja vaikuttavuusteemaan monialaisissa työtiimeissä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla. Vuoroveto-hankkeessa kehitetään lasten, nuorten ja perheiden palveluihin kiinnittyviä moniammatillisia toimintakulttuureja sekä niissä tuotettavia palveluita dialogisiksi sekä nykyistä paremmin asiakasta kohtaaviksi. Kehittämistyötä tehdään yhdessä kentän toimijoiden kanssa yhteiskehittäen.
Hankkeessa uudistetaan dialogisuuteen liittyvää osaamista mm. työpajojen sekä verkkovalmennuksen kautta, mallinnetaan dialogisuutta ja digitaalisuutta hyödyntäviä toimintakulttuureja sekä uudistetaan
SOTEKO-alojen veto- ja pitovoimaa ja tuetaan työyhteisöjen työssä jaksamista.
www.vuorovedoin.fi
Urapalvelut
Vuoden aikana olemme edistäneet kestävää työelämää ja kehittäneet työllistymisratkaisuja tarjoamalla valmennusta työnhakijoille ja urasuuntaansa etsiville. Olemme tukeneet heitä osaamisensa ja tavoitteidensa kirkastamisessa sekä koulutus- ja työllistymispolkujen löytymisessä.
Toimintamme keskeisenä tavoitteena on ollut alueen osaamisen lisääminen ja elinvoiman vahvistaminen. Olemme myös tehneet tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa, jotta voimme rakentaa monipuolisia urapolkuja ja tukea rekrytointiratkaisuja. Lisäksi olemme järjestäneet uraohjauskoulutuksia alueen toimijoille ja tukeneet uraohjauspalveluiden kehittämistä. Verkoston yhteistyökumppaneille ja työnantajille järjestimme vuoden aikana kaksi kertaa kahvittelut, joissa pääsimme syventämään yhteistyötä ja suunnittelemaan tulevaa.
Yritysyhteistyö – valmennusta ja osaamisen kehittämistä työyhteisöille
MOKOMA – Monenlaiset kohtaamisen mallit -hankkeen mahdollistamat matalan kynnyksen kohtaamiset, kuten messutapahtumien yhteydessä järjestetyt pikahaastattelut ja kohdennetut yritysvierailut, ovat osoittautuneet onnistuneiksi. Ne ovat edistäneet työllistymismahdollisuuksia sekä työnhakijoille että yrityksille ja toimineet tehokkaina keinoina vahvistaa yritysten sijaisjärjestelyitä.
Yrittäjä oli kamppaillut työntekijöiden löytymisen kanssa jo vuosia ja jopa harkinnut yrityksen sulkemista. Mutta sitten tuli Osuva rekrytointi -valmennus!
”Ei voi muuta kuin kiittää valmennuksesta! Hakemuksia tuli valtavasti, ja vaikka joukossa oli kaikenlaisia hakemuksia, oli mukana myös monia todella potentiaalisia ehdokkaita. Yksi valittiin jo töihin ja tuntuu, että jos muutoksia tulee, hakemusnipusta löytyy varmasti lisää hyviä vaihtoehtoja. Valmennuksesta sai uskoa tulevaan ja voimia arjen kiireiden sietämiseen.”
Asiantuntijaverkoston vahvistaminen – koulutukset ja webinaarit
Job For You -hanke on vahvistanut yhtenä toimenpiteenä ohjausosaamista ja verkoston kehittymistä Lapissa. Keväällä ja syksyllä 2024 toteutettu neliosainen webinaarisarja tarjosi ohjaajille mahdollisuuden syventää osaamistaan kansainvälisten osaajien uraohjauksessa. Webinaarit kehittivät ohjaajien taitoja SIMHE-ohjauksessa, vahvuusperustaisen ohjauksen hyödyntämisessä, kulttuurien merkityksen huomioimisessa ohjaustyössä sekä sanattoman viestinnän ja kehonkieliopin hallinnassa. Ohjausosaamisen vahvistaminen jatkuu vuonna 2025 selkokielisyyttä ohjaustyössä käsittelevällä koulutuksella.
148 asiantuntijaa vahvisti
ohjausosaamistaan webinaareissa ja koulutuksissa
Ohjausosaamisella työllisyyden edistämistä -hankkeen tarjoama Ohjausosaamisen työkalut haltuun -täydennyskoulutus Lapin alueen uraohjaajille on syventänyt ohjaajien osaamista ja tarjonnut käytännön menetelmiä uraohjauksen toteuttamiseen. Koulutuksen neljän toteutuksen aikana kymmenet ohjauksen asiantuntijat ovat vahvistaneet osaamistaan muun muassa ohjausprosesseista, motivaatiosta ja vuorovaikutuksesta, osaamisen ja vahvuuksien tunnistamisesta sekä osallisuuden merkityksestä ohjaustyössä.
“Kokemukseni kurssista ovat olleet hyvin positiiviset. Koen saaneeni merkittävästi syventävää tietoa ja lähestymistapoja ohjaustyöhön. Kiitos kouluttajille kurssin sujuvasta toteutuksesta ja siitä, että toteutukseen oli sisällytetty myös paljon aikaa keskustelulle ja yhteiselle reflektoinnille. Se on tuonut lisää syvyyttä ohjausmenetelmien ja asioiden tarkasteluun oman työn näkökulmasta.”
Johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen
Tarjoamme ratkaisuja johtamisen ja työyhteisöjen kehittämiseen sekä osaamisen täydentämiseen.
Toteutamme monipuolisia koulutus- ja kehittämiskokonaisuuksia johtamisen ja työyhteisöjen kehittämiseen. Ajankohtaisten asiantuntijasisältöjen sekä asiakkaan tarpeisiin sovellettavien kehittämisratkaisujen avulla esihenkilöt ja johtajat tai koko työyhteisö saavuttavat kanssamme tavoitteensa, usein enemmänkin!
Yritysten ja organisaatioiden johtamisen sekä yhteistyön kehittäminen
Vuonna 2024 Koulutus- ja kehittämispalveluiden asiantuntevat yrityskehittäjät ovat tarjonneet monipuolisia palveluita esimerkiksi pien- ja yksinyrittäjille sekä suunnitelleet yhdessä Lapin yliopiston tiedeyksiköiden asiantuntijoiden kanssa kehittämiskokonaisuuksia johtamisen, työyhteisöjen ja päätöksenteon kehittämiseen.
Osaava ikääntyvä yrittäjä -valmennuksen suunnittelimme ja toteutimme Jotpa-rahoituksella, joka mahdollisti yli 50-vuotiaille ja eläkeiän saavuttaneille yrittäjille mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja työmarkkina-asemaansa. Valmennuksessa kehitettiin osallistujien liiketoimintaosaamista nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Lisäksi valmennus tarjosi tukea hyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä verkostoitumismahdollisuuksia, jotka tukivat yrittäjien jaksamista ja liiketoiminnan kehittymistä muuttuvassa työelämässä.
Suunnittelimme ja toteutimme yrityksen esihenkilöiden koulutustarpeisiin räätälöidyn maksullisen Inhimillisesti tuottava esihenkilö -koulutuksen, joka varusti osallistujat työhyvinvoinnin edistämiseen ja kestävään kehitykseen tarvittavilla tiedoilla ja taidoilla. Punaisena lankana kulkivat esihenkilötyön inhimillisten ulottuvuuksien korostus sekä osaamisen vahvistaminen johtajana, joka voi ohjata tiiminsä menestykseen sekä tunteella että tuloksella. Osallistujat perehtyivät syvällisesti Lapin yliopiston kehittämään Quality of Work Life (QWL) -konseptiin, joka tunnistaa työhyvinvoinnin merkityksen paitsi inhimillisenä arvona myös strategisena etuna. Koulutus on tarjonnassamme myös jatkossa!
Tiimien välisenä yhteistyönä käynnistimme Jatkuvan oppimisen kehittäminen – Arktinen työelämä ja kestävä tulevaisuus -hankkeen (ESR), jossa pilotoimme uudentyyppistä, ajankohtaisiin työelämän kehittämistarpeisiin vastaavaa koulutuskokonaisuutta. Samalla kehitämme yliopisto-organisaation jatkuvan oppimisen palveluiden toteuttamiseen liittyviä käytänteitä ja yhteistyön malleja, hyödyntäen osallisuutta vahvistavaa palvelumuotoiluosaamista.
Oikeudenmukainen ja vastuullinen päätöksenteko Lapissa -hanke (ESR) käynnistyi marraskuussa 2024. Koulutus- ja kehittämispalveluiden kehittäjät suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä Arktisen keskuksen asiantuntijoiden kanssa koulutuksia sekä osallistavia kehittämispilotteja kuntiin julkisen päätöksenteon tueksi.
Palvelu- ja tuoteinnovaatiot
Muotoilemme ratkaisuja palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen.
Luomme yhdessä yritysten, kuntien ja muiden organisaatioiden kanssa ratkaisuja palveluiden muotoiluun ja kehittämiseen. Annamme tukea ja työkaluja esimerkiksi tuotekehitykseen, palvelujärjestelmien muutosten läpiviemiseen sekä yhteistyön kehittämiseen. Tarjoamme tuoreeseen tutkimustietoon perustuvaa, eri tieteenaloilta ammentavaa asiantuntijaohjausta ja fasilitointia erilaisiin kehittämisprojekteihin.
Vuonna 2024 toiminnan erityisinä painopisteinä olivat innovatiivinen yhteistyö tuotekehityksessä sekä kuntien kampustoimintaan liittyvä palvelumuotoilullinen kehittämistyö.
Olemme aktiivisesti mukana alueellisissa, valtakunnallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa.
Uudenlaista kampustoimintaa
kehittämässä
Olemme mukana useassa kampustoiminnan kehittämisen hankkeessa, joissa muotoillaan uudenlaisia toimintatapoja, palveluita ja ympäristöjä. Kampustoiminnan kehittämisen keskiössä on tulevaisuuteen tähtäävä alueellisen yhteistyön tehostaminen.
Tulevaisuuden kampuksen ja Pentik-mäen kehittäminen -hankkeessa on yhdessä Posion kunnan kanssa käynnistetty osaamiskampussuunnittelua ja toteutettu useita yhteissuunnittelutyöpajoja, joissa on kirkastettu kampusalueen visiota ja käyttäjäryhmien tarpeita. Hakkeessa käynnistetään kokeiluja, joilla osaamiskampusalueen kehittämistä edistetään ja luodaan tiekartta kampusalueen totutukseen.
2024 vuoden syksyllä käynnistyneessä Levi Kampus -hankkeessa rakennetaan elinkeinoelämän ja oppilaitosten välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua. Olemme muotoilemassa Levi Kampus -verkostolle palvelumallia, jonka kautta oppilaitokset voivat vastata alueen toimijoiden tulevaisuuden tarpeisiin koulutuksillaan entistä paremmin.
Kuusamossa ollaan vuonna 2025 käynnistämässä Kuusamo Kampuksen kehittämishanketta. Olemme mukana hankkeessa tukemassa tarvelähtöisten koulutusten muotoilua ja lisäämässä kampustoimijoiden kyvykkyyttä sekä osaamista entistä asiakaslähtöisempien koulutuksien toteuttamiseen yhteistyössä.
Muotoillen kohti kiertotaloutta
Vuonna 2024 käynnistyi neljän oppilaitoksen yhteistyönä toteutettava LapinKIERTO – Kiertotalousosaaminen Lapin yritysrajapinnassa -hanke, joka keskittyy nimensä mukaisesti yritysten kiertotalousosaamisen kehittämiseen. Hankkeessa toteutetaan konkreettisia kiertotalouspilotteja lappilaisissa mikro- ja pk-yrityksissä. Koulutus- ja kehittämispalveluiden rooli hankkeessa on muotoilla kiertotalouteen liittyvä tieto yritysystävälliseen muotoon sekä antaa tukea muille oppilaitoksille pilottien tekemiseen esimerkiksi konkreettisten työkalujen muodossa. Kiertotalouteen liittyvän tiedon muotoilun parissa hankkeen ensimmäinen vuosi vierähti nopeasti, toisena vuonna menetelmät pääsevät konkreettisen käyttöön pilotointityön jatkuessa.
Uutta tarjontaa jatkuvaan oppimiseen
Vuonna 2024 toteutimme uusia lyhyitä osaamista lisääviä jatkuvan oppimisen kokonaisuuksia.
Keväällä fasilitoinnin suositussa perusvalmennuksessa osallistujat pääsivät oppimaan fasilitoinnin perustaitoja sekä tutustumaan monipuolisiin luoviin menetelmiin. Syksyllä puolestaan kartutettiin asiantuntijuutta fasilitaattorina sekä perehdyttiin haastavien tilanteiden hallintaan Syventävässä fasilitointivalmennuksessa.
Kulttuurihyvinvointi tutuksi (2 op) -koulutuksessa käytiin läpi kulttuurihyvinvoinnin perusteita ja kehityssuuntia. Kulttuurihyvinvointi on monialainen, tutkimustietoon pohjautuva ilmiö, jonka keskiössä tunnistetaan taiteen ja kulttuurin vaikuttavuus ihmisen hyvinvointiin. Koulutuksessa pohdittiin osallistujien oman ammatillisen aseman näkökulmasta kulttuurihyvinvointiin liittyviä mahdollisuuksia ja organisaatioiden kehittämisnäkökulmia.
Molemmat fasilitointivalmennukset sekä Kulttuurihyvinvointi tutuksi -koulutus järjestetään myös vuonna 2025!
Koulutus- ja kehittämispalveluiden yhteydessä toimii Kongressipalvelut-yksikkö.
Jo 1990-luvulla toimintansa aloittanut Lapin yliopiston Kongressipalvelut auttaa tapahtumien toteutuksessa. Yksilöllisesti muokattu palvelupaketti voi sisältää niin ohjelman, budjetin, majoitus-, tarjoilu- ja tilavarausten kuin kuljetustenkin suunnittelun sekä toteutuksen. Kongressipalvelut voi hoitaa tapahtuman ilmoittautumiset, sopia striimausjärjestelyistä, auttaa rahoitushakemusten laatimisessa, kilpailuttaa ulkopuolisia palveluntarjoajia sekä tehdä illallisjärjestelyt. Tapahtuman talousliikennekin voidaan hoitaa Kongressipalveluiden kautta.
ulapland.fi/ kongressipalvelu
Palvelupaketit räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Kongressipalvelut on osa Lapin yliopistoa, mutta tapahtumia toteutetaan myös ulkopuolisille asiakkaille. Ulkoisia asiakkaita ovat olleet muun muassa Lapin liitto, AVI, Oulun yliopisto ja Luonnonvarakeskus. Tapahtumia on järjestetty Rovaniemen lisäksi esimerkiksi Levillä ja Lahdessa. Tapahtumien järjestäminen onnistuu pitkälti etänä, mutta Kongressipalveluiden henkilöstö voi olla mukana myös tapahtumassa paikan päällä.
Vuonna 2024 Lapin yliopiston kongressipalvelut täytti 30 vuotta. Vuosien saatossa kongressipalvelut on ollut järjestämässä 252 tapahtumaa ja osallistujia näissä on ollut yli 39 000. Tutustu palveluihimme ja pyydä tarjous:
Uusia käytännön
työkaluja asiantuntijatyöhön
Alla vielä yksi esimerkki vuoden 2024 tuotoksista. Muistathan, että työkalu- ja julkaisukokoelmastamme löydät monenlaista tukea ja tietoa eri teemoihin osoitteessa: ulapland.fi/koke-kokoelma
Parempaa palvelua: vinkkejä, ideoita ja inspiraatiota yrityskehittämiseen Tässä julkaisussa esittelemme käytännönläheisesti Parempaa palvelua -yritysvalmennuksissamme toteutettuja kehittämisprosesseja, joissa sovelsimme palvelumuotoilun, johtamisen ja organisaatioiden kehittämisen menetelmiä. Parempaa palvelua -julkaisun kuvaukset kehittämisprosesseista ovat osin yhdistelmiä useamman yrityksen kanssa tehdyistä kehittämistoimista.
Kiitämme kumppaneitamme yhteistyöstä:
Lisäksi olemme tehneet laajasti yhteistyötä kuntien, kehitysyhtiöiden ja yritysten kanssa.
Kiinnostuitko toiminnastamme?
Lue lisää verkkosivuiltamme ja tutustu koulutuskalenteriimme osoitteessa www.ulapland.fi/koke
Seuraa meitä myös somessa: www.facebook.com/koulutusjakehittamispalvelut www.instagram.com/laykoke www.linkedin.com/company/laykoke